petak, 15. travnja 2011.

Komunikacijske vještine ključ su poslovnog uspjeha

Komunikacija, osobna ili posredna, jedan je od najvažnijih faktora uspjeha. Od razgovora za posao pa sve do finalnog sklapanja dogovora komunikacijske vještine često igraju važnu, katkad i presudnu ulogu. Dočim se verbalna komunikacija odnosi na stvarne riječi koje se rabe u razgovoru, neverbalna komunikacija sastoji se od mnoštva znakova kojima podsvjesno možemo potvrditi, negirati ili naglasiti izrečeno.
Upravo je neverbalna komunikacije segment koji sami najčešće nismo sposobni razvijati pa i ne čudi podatak da se najveće pogreške u komunikaciji događaju zbog nedovoljne informiranosti.
U neverbalnu komunikaciju spada kontakt očima, izraz lica, tjelesni kontakt, osobni prostor, međusobni položaj sugovornika, kretnje, kao i naš fizički izgled (uz velik naglasak na eventualne indikatore osobne higijene, društvenog položaja, životnog stila).
Neka istraživanja pokazuju da riječi našeg sugovornika čini samo samo sedam posto konačnog dojma, glas (ton glasa, boja, intenzivnost, brzina, glasnoća, izgovor, stanke u govoru) čine 38 posto, a naša mimika, geste i okolina čak 55 posto.
Postoje brojni savjeti za produktivniju neverbalnu komunikaciju, a mi ćemo navesti tek nekoliko najvažnijih faktora.
Kako uspješnije komunicirati?
Prije svega nužno je u komunikaciji primijeniti tehniku aktivnog slušanja, tj. aktivno se reflektiranjem, parafraziranjem te potpitanjima uključiti u komunikaciju sa sugovornikom te ponašanjem pokazati određenu dozu poštovanja.
Također je bitno gledati osobu s kojom komuniciramo u lice i eventualno se (ovisno o situaciji) smiješiti.
Veoma je dobro lagano klimati glavom u znak afirmacije dok osoba govori. Izbjegavajte radnje kao što su gledanje na sat, trljanje oka, nosa, ušiju, no dopušteno je povremeno doticati lice, čak je poželjno povremeno lupkati prstima po bradi kao znak interesa.

2 komentara:

  1. Slažem se u potpunosti da su komunikacijske vještine ključ poslovnog uspjeha, jer ako se neka osoba nezna pravilno izražavati, odnosno ne posjeduje dobre komunikacijske vještine teško da će ostavit dobar dojam na svog poslodavca. Isto tako i neverbalan komunikacija je jako bitna, nije ugodno kad razgovaraš s nekim a vidiš mu na licu da te nesluša i da stalno pogledava na sat i slično.

    jako zanimljiv blog i jako koristan za sve nas buduće ekonomiste :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav kolegice..... Jako zanimljiv odabir teme i vrlo poučno za nas mlade i neiskusne menađžere. Ima dosta zanimljivih stvari koje će mi koristit u budućnosti.

    OdgovoriIzbriši